Българската икономика ще претърпи плитка рецесия. Такава прогноза направи Кристофор Павлов,

...
Българската икономика ще претърпи плитка рецесия. Такава прогноза направи Кристофор Павлов,
Коментари Харесай

Българската икономика ще претърпи плитка рецесия

Българската стопанска система ще претърпи плитка криза. Такава прогноза направи Кристофор Павлов, основен икономист на " УниКредит Булбанк " в откриващата си презентация на първата годишна конференция за строителство и вложения на списание " Мениджър ", която се организира през днешния ден в столичния хотел Hyatt Regency.

Войната докара до скъсване на всички индустриални вериги, които няма да могат да бъдат възобновени по метода, по който ги познавахме. Цените на суровия нефт стартират да се възстановяват, само че не по този начин стоят нещата във връзка с газа. Икономиката на Източна Европа ще заплати доста по-голяма цена от Западна Европа, предвижда Павлов. 

Инфлацията в България ще доближи пиковата си стойност към края на тази година към 18%, а междинната годишна инфлация ще бъде към 15%, предвижда главният икономист на " УниКредит Булбанк ". Висока инфлация ни чака и през идната година, добави той. Смятаме, че главно натискът за увеличение на цените ще дойде от по-високите цени на храните. Русия и Украйна играят огромна роля в производството на храни и торове и оттова идва главното ни безпокойство, че селскостопанските производители ще употребяват по-малки количества торове, а това значи, че количествата храни, които ще бъдат създадени в международната икономика ще бъдат по-малко

Прогнозите на " УниКредит Булбанк " все още са, че българската стопанска система ще претърпи плитка криза в края на тази и началото на идната година, дължаща се на спомагателния спад в приходите на семействата. Има опция това да се компенсира посредством заеми, само че това няма да може да продължи дълго, добави той. В същото време, има няколко фактора, които няма да разрешат стопанската система ни да стигне до някакво съществено закъснение, означи той. Първо, износът на храни и електрическа енергия ще продължи да бъде много мощен. Високият растеж на заемите също ще бъде фактор, който ще покрепи стопанската система. Високите лихви в еврозоната въпреки и по-бавно ще продължат да се придвижват и към българската стопанска система. Ръстът на действителните заплати евентуално ще остане негативен в идващите няколко тримесечия, разяснява Кристофор Павлов.

От друга страна, жилщният пазар у нас се охлажда. Достъпността на жилищата у нас продължава да се утежнява. Жилищата наподобяват все по-недостъпни и би трябвало да променим дефиницията на това, уточни още той.

На въпрос по кое време чака възобновяване на стопанската система, Павлов отговори: " Ние чакаме възобновяване на българската стопанската система доникъде на идната година ". 



Кристофор Павлов, основен икономист на " УниКредит Булбанк ". Снимка: Николай Дойчинов. 

" Стороителния сектор може да се преглежда в няколко посоки. Изграждането на градска среда зависи от икономическото развиване на страната. Секторът страда от съществени проблеми, тъй като той е надвишил неведнъж своето развиване като частни вложения по отношение на развиването, което общините вършат за инфраструктурата на самите общини. ", уточни служебният министър на районното развиване Иван Шишков, който бе измежду участниците в първия панел на събитието, отдаден на провокациите и опциите за ускорение на инфраструктурните планове в страната.

" В развитието на новите квартали в градовете, вложителите строят нови здания, само че няма явен правилник, по който общината построява инфраструктурата. Поне за София всичко това става на парче ", сподели той. Едно от нещата, които съгласно него и строителния отрасъл би трябвало да обърне внимание, е да се изиска от локалната власт да сложи явен правилник. Реално не може разрастващата се инфраструктура в новите региони да пада върху тежестта върху бюджета на общините, уточни Шишков.

" Всички вложители желаят да има явен правилник, даже през увеличението на таксите на разрешението за градеж, да имат сигурност, че те ще построяват здания, а общината ще построява инфраструктурата. От години целият отрасъл страда в тази посока и съгласно мен би трябвало да се вземат законови ограничения, явен стопански правилник, тъй като бизнесът страда в това отношение. Това е един от проблемите, които общините трябва да вземат като отношение, тъй като това рефлектира върху градската среда, която те построяват ", съобщи Шишков. 

Регионалният министър коментира и развитието на цялостната инфраструктура на България. " Наскоро установихме, че всички тези автомагистрали, за които доста се говореше, сме построили доста дребна част от тях. Тези инфраструктурани обекти са значими поради целия строителен отрасъл, тъй като това ще обезпечи повече работа. Една такава поддръжка с повече планове в инфраструктурата ще способства за поддържане на сектора. Освен това тази мрежа е значима за развиването на районите. Това са двата съществени проблеми, които са в бранша на развиването на инфраструктурата. Ясно е, че с цел да се построи тази инфраструктура, ще трябват доста пари, евентуално ще би трябвало да се търсят публично-частни партньорства ", добави той. 

Според Шишков, страната може да помогне на частния бизнес като направи ясни закони и да не страдат от това, че когато се вкара план за позволение за градеж, да има разнообразни тълкувания. Трябва във всяко отношение да има явен правилник, тъй че вложителите да не страдат от това. Относно строителството той регистрира, че единственото ограничаване е къде е строителната линия и какъв брой може да се излезе от строителната линия. Измененията са в интерес на плана и на архитектурата. 

По отношение на пътния бранш, по думите на министър Шишков това, с което може да помогне на пътния сектор, е колкото по-бързо страната възложи и проектира всички значими инфраструктурни планове, пътният бранш ще има повече работа и затова ще има повече пари за този бранш. 



Арх. Иван Шишков, министър на районното развиване и благоустройството. Снимка: Николай Дойчинов. 

Светослав Глосов, почетен ръководител на Камара на строителите в България, означи, че министър Шишков е придвижил бързо постановлението за индексацията на цените на строителството. Това е нещо, което се бавеше една година, сподели Глосов.

" Поели сме ангажимент да спомагаме при законови промени, свързани със строителния отрасъл ", сподели той. По думите му, съвсем всички огромни планове към този момент се извършват от български компании. 



Инж. Светослав Глосов, почетен ръководител на Камара на строителите в България. Снимка: Николай Дойчинов. 

От министерството на превоза и известията регистрираха, че се опитват да  засилат обема на вложения в пристанищата Варна, Бургас и основните пристанища по Дунава. 

Скоро се чака да се отвори и скица за подкрепяне на операторите на интермодални терминали като фокусът ще е върху съществуващите такива терминали. Надявам се към лятото на идната година да сме подготвени да го обявим, уточни Мартин Георгиев, шеф на дирекция " Координация на стратегии и планове " към министерство на превоза и известията.

Втората скица, по която работи транспортното министерство, е за създаване на зарядни съоръжения за коли по републиканската пътна мрежа. Предвижда се да бъдат построени 160 такива точки. " Там сме по-напред и мисля, че в околните 3-4 месеца можем да ги представим, да ги обявим за обществено разискване и тази скица да тръгне ", добави той.

Според него, е значимо да имаме непоклатимост в секторните политики, " да има ясни цели, които да се извършват ", уточни Георгиев. 



Мартин Георгиев, шеф на дирекция " Координация на стратегии и планове " към Министерство на превоза и известията. Снимка: Николай Дойчинов.

Държавата би трябвало да проектира огромните инфраструктурни планове, на мнение е министър Шишков. Според него, първо би трябвало да има подготвени планове, ясна идея какво ще се прави и едва след това да се търси финансиране. " Ние постоянно гоним крайния период на програмата. Хубаво е, когато се отвори програмата, да има готови планове ", уточни районният министър. 

Глосов от своя страна съобщи, че чака от страната растеж в вложенията, както и в строителството.

Очаквайте детайлности от идващите полемики на конференцията!

Основен сътрудник на събитието: 

С поддръжката на: , , , , , , , , , 

Партньор на коктейла: , 

Институционални сътрудници: , , , , 

Медийни сътрудници: , , , , , , 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР